WebP Weppie

Wat is WebP Weppie ?

WebP wat uitgesproken wordt als Weppie, is een bestandsformaat, een JPG/PNG alternatief, voor het opslaan van website afbeeldingen. Het maakt gebruik van beeldcompressie. Het formaat is ontwikkeld door Google en maakt afbeeldingen gemiddeld 40% kleiner dan beelden opgeslagen met de veelgebruikte standaard JPEG-compressie en tot 65% kleiner dan animated GIF en 45% kleiner dan PNG. Hier kan je het technische verhaal over WebP Weppy van Google lezen.

WebP Mobiel

De winst voor je WordPress website is er vooral mobiel. Daar zijn de downloadsnelheden veel meer van invloed dan op de desktop welke met een draad direct op het internet is aangesloten. Daarbij is het ook positief voor de bezoekers op een ander punt. Veel websites gebruiken enorm veel data van de databundel die een telefoonbezitter heeft. Iets waar een site-eigenaar de bezoeker geen plezier mee doet. Maar tegelijkertijd neemt de resolutie van beeldschermen toe (tot zelfs al 8K!) en plaatsen we tevens steeds grotere afbeeldingen op websites om zorg te dragen voor een betere beleving. Zelfs de relatief kleine JPG’s worden hierdoor nog steeds groot en daardoor traag. Reden voor Google om een nieuw bestandsformaat te ontwikkelen: WebP.

Meer WebP info

GigaOM publiceert een goed te lezen artikel met veel meer over het ontstaan van het formaat (het is per ongeluk ontstaan toen Google met video codecs aan het experimenteren sloeg) en waar we nu staan met WebP.

WordPress WebP Plug-in WebP Express

WebP Express is een relatief nieuwe WordPress plug-in die het maken van WebP bestanden in bulk mogelijk maakt. Daarvoor maakt het gebruik van uitbreidingen (WebP support in PHP GD ) die op een webserver geïnstalleerd staan. Let wel op, je zal met WebP, afhankelijk van het aantal afbeeldingen, behoorlijk wat meer (50%) ruimte nodig hebben. Nadeel van de externe diensten is dat jij dan er extra voor moet betalen. WebP Express gebruikt de WebP Convert welke je hier kan vinden.

WebP Weppie Weppy bestandsformaat, een JPG/PNG alternatief.

Ber|Art Visual Design V.O.F.Berrie Pelser – WordPress Hosting en Design